Laťka Jitřní slavila – proběhl již 15. ročník (+foto, +video)

Hned dva nové rekordy závodu a jeden vyrovnaný rekord – to je zářivá bilance halového závodu jednotlivců ve skoku vysokém Laťka Jitřní, který proběhl v úterý 21.2.2012. Letošní ročník tak patřil vůbec k nejlepším v celé své historii. Zúčastnilo se ho 7 škol a cca 130 závodících dětí, v kategoriích od 2. až do 9. tříd.

Laťka Jitřní začala psát svou historii již v roce 1996, kdy jí založil velký přítel sportu u dětí a dlouholetý reprezentační trenér Václav Pešák. Od roku 1996 se pořádala nepřetržitě, s výjimkou let 2009 a 2010, kdy byla škola pro celkovou rekonstrukci uzavřena. Termín konání je také po celou dobu stabilní - koná se vždy v polovině školního roku. Letos byl termín díky školním prázdninám mírně posunut.

Laťku Jitřní pořádá ZŠ Filosofská na svém pracovišti v ulici Jitřní.

Novinkou letošního ročníku bylo rozšíření závodních míst. Zatím se vždy závodilo na jednom doskočišti. Letos poprvé byla doskočiště dvě. Závodili tak zvlášť děvčata a zvlášť chlapci.

 

 

Hned první kategorie nejmladšího žactva (2.-3.tř.) přinesla vyrovnaný rekord Laťky. Naprosto skvěle jej předvedla Kateřina Kainová (ZŠ TGM), která přeskočila laťku vysokou 112 cm, což je výkon běžný až tak v 6. třídě. Ve stejné kategorii mezi chlapci zvítězil Martin Wu Chung (ZŠ Nedvědovo nám.) výkonem 105 cm.

 

V další kategorii nejmladšího žactva (4.-5.tř.) byl překonán rekord. Výkonem 136 cm se do historických tabulek Laťky nově zapsala Tereza Parásková (ZŠ Fr. Plamínkové). Takováto výška se bude již velmi špatně vyrovnávat. Patří opravdu k mimořádně vysokým výkonům. Mezi chlapci zvítězil Vojtěch Komárek (ZŠ Filosofská) výkonem 123 cm.

 

Kategorie mladšího žactva (6.-7. tř.) se může pyšnit dalšími vynikajícími výkony a několika osobními rekordy. Není se čemu divit. Vynikající sportovní atmosféra a obrovská podpora publika vyburcovala závodníky k neuvěřitelným výkonům. Mezi děvčaty zvítězila Amálie Švábíková (ZŠ Filosofská) výkonem 147 cm, z chlapců byl nejlepší opravdu velmi dobrým výkonem Vojtěch Říha (ZŠ Filosofská), výkonem 144 cm. Nutno podotknout, že oba vítězové chodí teprve do 6. tř., a očekává se, že se jejich výkony budou ještě zlepšovat, a oba by tak za rok mohli překonat rekord Laťky.

 

Závěrečná kategorie staršího žactva (8.-9. tř.) byla svědkem dalšího překonaného rekordu Laťky. Ten právem vytvořila mistryně ČR ve skoku vysokém Lada Svárovská (ZŠ Filosofská), výkonem 158 cm. Zajímavostí tohoto skoku je, že se Lada závodu pro úraz neměla vůbec zúčastnit. Závodní atmosféra však skokanku motivovala natolik, že se rozhodla jen pro jediný pokus, kterým nejen vyhrála, ale ladným, excelentním skokem vytvořila i nový rekord. Mezi chlapci zvítězil Filip Trnka (ZŠ Filosofská), výkonem 155 cm.

 

Nutno podotknout, že i ostatní závodníci předvedli velmi kvalitní výkony. Výborná sportovní atmosféra, mohutné povzbuzování závodníků i svižný průběh závodu přispěly k tomu, že jubilejní 15. ročník Laťky Jitřní patřil k těm nejzdařilejším. Děkujeme i rodičům žáků Jitřní za podporu i osobní pomoc při organizaci a průběhu závodu.

Za rok, opět v polovině školního roku, se těšíme na další, již 16. ročník tradičního závodu ve skoku vysokém Laťka Jitřní.

 

Velmi pěkné fotografie z Laťky Jitřní od p. Slavíčka jsou [v tomto odkazu >>>], další i [zde >>>]. Za fotografie autorům děkujeme.

 

Poznámka:

Náš závod ve skoku vysokém - Laťka Jitřní byl i v televizi. V reportáži o Laťce Jitřní hovoří i p. řed. Mašková, zakladatel Laťky p. Pešák i mistryně ČR ve skoku vysokém Lada Svárovská.

Podívejte se na reportáž. Pro spuštění záznamu klikněte na video pod článkem.