Nový pink-ponkový stůl slouží o přestávkách všem žákům školy (+ foto)

Těsně před Vánočními prázdninami dostali žáci školy v Jitřní pěkný dárek – nový pink-ponkový stůl a hned 4 sedací polštáře fatboy.

 

Pink-ponkový stůl si děti nadělily samy

Ano, je to přesně tak. V podzimních měsících na naší škole probíhala sběrová akce papíru a PET víček. V ní žáci z Jitřní nasbírali 3 248 kg papíru a 52 kg PET víček. Za toto jsme získali 4 802,- Kč. A právě tato částka (+ příspěvek Rady rodičů žáků Jitřní) sloužila k nákupu tohoto stolu.

Ten na Jitřní dorazil v pondělí 19.12. a po sestavení začal ihned sloužit svému účelu. Vznikl tak další pohybový koutek, který byl, stejně jak ten původní, okamžitě obležen sportovci z různých tříd, tentokrát již i s dětmi z prvního stupně.

Předpokládáme, že zájem bude obrovský a asi ani dva pink-ponkové stoly v zeleném patře nebudou kapacitně nestačit. Proto sběrová akce pokračuje a střádáme penízky na další stoly. Tentokrát chceme zakoupit menší. Ty jsou vhodnější pro mladší žáky. Rozměrově se také lépe vlezou k jejich třídám ve žlutém patře.

 

V zeleném patře školy Jitřní přibyly i čtyři sedací polštáře fatboy (podobné jsou již ve školní družině). I ty se staly oblibou našich dětí.

Pohyb dětí je jejich přirozenou činností. U nás, na Jitřní, to víme. Uvědomujeme si, že pohybové koutky na chodbách mají obrovský význam pro přirozený vývoj dítěte. Spontánní pohybové aktivity patří k činnostem, které rádi podporujeme.

První pohybový koutek vznikl cca před 6-ti lety na „staré“ Jitřní z iniciativy p. uč. Davida Gajdošíka. Tehdy se některé učitelky tomuto bránily a kladly zbytečné překážky (jen o velké přestávce, určité třídy v určitý den apod.). Naštěstí zvítězil zdravý rozum a pohybové koutky od samého počátku mohou děti využívat bez omezení. Hlavní smysl je totiž právě v tom, že si jdou zasportovat a uvolnit se po výuce kdykoli to přirozeně potřebují, ne když jim to někdo nařídí.

Výsledkem bylo i výrazné snížení sociálně nežádoucích jevů ve škole a ruku v ruce s tím i vítězství v pink-ponkových žákovských turnajích.

 

Pravidla pro využívání pink-ponkových stolů:

  • Hrát si může každý (malý i velký) žák naší školy o přestávkách.
  • Před hrou musí mít každý nachystané pomůcky na další výuku.
  • Hraje se s vlastními pálkami i míčky.
  • Hraje se pouze pálkou (nikoli rukou, botou apod.), při hře není dovoleno konzumovat potraviny a pití.
  • Po prvním zvonění odchází sportovci do tříd.

Všem, kteří donesli jakékoli množství sběru, ještě jednou velmi děkujeme. Významně přispěli k lepší vybavenosti školy a umožňují tak dětem přirozený rozvoj pohybu i aktivní trávení přestávek.

 

Sběrová akce pokračuje dále. Papír vybírá ráno, před výukou, paní Hodoušová na vrátnici školy.

 

Výsledky sběru

Na zakoupení nového stolu na pink-ponk se nejvíce zasloužili tito žáci:

  • E. Lálová ze 3.A, která donesla do školy 600 kg papíru
  • L. Svárovská z 9.A, která donesla 156,5 kg papíru
  • A. Kuncová ze 4.A, která donesla 145 kg papíru.

 

Výsledky sběru papíru po třídách:

1.A

182 kg   

1.B

60 kg   

2.A

257 kg   

1. místo - 3.A

857 kg   

2. místo - 4.A

572,5 kg   

5.A

75 kg   

6.A

227 kg   

7.A

98,5 kg   

8.A

---   

3. místo - 9.A

265,5 kg   

 

Značnou část donesli i zaměstnanci školy.