Projekt Edison ZŠ Jitřní – report z celého týdne (+ foto)

Po dvou letech jsme se opět zapojili do projektu Edison, v němž nás navštívili anglicky mluvící studenti z různých zemí celého světa. Na ZŠ Jitřní se žáci mohou potkávat s dívkami z Brazílie, Indonésie, Gruzie a Taiwanu. Všechny dívky jsou velmi přátelské a sympatické, a proto si ihned získaly náklonnost našich žáků. Můžete posoudit sami:

 

 

V pondělí 24. února začal jazykový projekt „Edison“. Deset minut po osmé hodině jsme se přesunuli do tělocvičny, kde se nám představily  čtyři studentky z Brazílie, Indonésie, Taiwanu a Gruzie. Druhou a třetí hodinu jsme měli prezentaci o Brazílii se studentkou Larou. Vyprávěla nám o své zemi, o hlavním městě, hospodářství, ekonomice atd. Dozvěděli jsme se o národním jídle, slavných osobnostech a o brazilské hudbě, kterou nám ochotně pustila, dokonce nám i sama krátce zatancovala. Nakonec jsme si zahráli vědomostní hru, která se týkala obsahu celé prezentace. První den projektu Edison se mi líbil a těším se na další prezentace ostatních zemí.

Dominik Hanzlík (8.A)

 

Dnes jsme se setkali se studentkou z Indonésie – jmenuje se Sheilla. Byla moc hodná, příjemná a byla s ní legrace. Hráli jsme zajímavou hru na představení. Házeli jsme houbou za doprovodu hudby, když hudbu vypnula, člověk s houbou šel dopředu a Sheilla se ho ptala. Moje pocity z dnešního dne jsou krásné. Mrzelo mě, že byl konec prezentace.

Lucie Hofmanová (6.A)

 

Byl jsem s Brazilkou. Jmenovala se Lara. Protože to byla pro nás první studentka, nemůžu posoudit, jestli byla ze všech čtyř nejlepší, ale myslím si, že Lara je chytrá a především vtipná, dokázala nás párkrát rozesmát, a to celkem snadno. Dozvěděli jsme se dost informací o státu Brazílie, jak z historie, tak ze současnosti. Celkově přednášku hodnotím pozitivně, protože Lara dobře komunikovala a přednáška byla i formou hry.

Vojtěch Hlaváč (9.A)

 

Taiwanu se prý říká Země sladkých brambor (batátů), protože je Taiwan připomíná svým tvarem. Mají tam velmi tvrdý režim ve škole. Jsem ráda, že žiju v Čechách. Čiči byla velmi milá.

Xenie Maňáková (8.A)

 

Čiči z Taiwanu nám ukázala, jak umí chytat hůlkami různé věci. Dozvěděli jsme se, že Taiwan není v Číně, ale vedle ní. Mnoho lidí si to prý plete. Dnešek byl moc pěkný a těším se na další den.

Saša Marešová (8.A)

 

Edison ZŠ Jitřní (atletická škola Praha 4)
 

V pondělí jsme se setkali s Gruzínkou. Gruzie je opravdu krásná země. Gruzinka sice mluvila anglicky, ale naši deváťáci nám to překládali, když jsme nerozuměli. Já jsem občas rozuměla. Už se těším na další studentky.

Sofie Konvalinová (5.A)

 

Dneska nám o své zemí vyprávěla dívka jménem Sheila. Byla opravdu příjemná a velmi sympatická. Zjistila jsem, že hlavní město Indonésie je Jakarta a největším ostrovem Indonésie je Sumatra. Jsem moc ráda, že je projekt Edison, protože je opravdu zajímavé zjišťovat o jiných zemích hlavně od lidí, kteří odtud pochází.

Karla Fouani (8.A)

 

Dnes k nám přišla studentka z Brazílie. Jmenovala se Lara. V Brazílii mají zajímavou hudbu, např. sambu. Také tam mají kakao. Každý den obědvají rýži s fazolemi. Mají tam velkou sochu Ježíše. Brazílie je největší stát v Jižní Americe.

Martin Kober (6.A)

 

Jako další prezentace byla Gruzie. Moc se mi líbí jejich příroda. Připomíná mi přírodu na Novém Zélandu. Zajímavé je, ž e se tam můžou v jeden den jít koupat k moři nebo jet lyžovat. Mají překrásná jezera. No a bych to shrnul – do Gruzie bych se rád podíval.

Jonáš Černý (7.A)

 

Edison ZŠ Jitřní (atletická škola Praha 4)

 

Indonésie se vyznačuje nádhernou krajinou, bujným podmořským světem a sopečnou aktivitou. Významnou památkou je Borobudur (budhistický chrám) -  jeden z divů světa. Kelimutu, jezero, které mění barvu kvůli sopečné činnosti. Má 17.508 ostrovů, z toho nejznámější jsou Sumatra, Jáva, Borneo a západní Papua. Hlavním městem je Jakarta. Naučil jsem se slova z Indonésie: selamatpagi = dobré ráno, perměsi = promiňte, Selamatmalam = dobrou noc. Prezentaci nám ukázala dívka z Indonésie Sheila.

Šimon Přílepek (8.A)

 

Gruzie je mezi Asií a Evropou. Gruzie je pojmenována po Sv. Jiří (George), protože je to jejich hrdina a je u nich velmi populární. Mají ho i ve znaku. Gruzie má 4,7 miliónů obyvatel a rozlohou i počtem obyvatel je menší než ČR. Nina říkala, že prý první lidé (homo sapiens) přišli z Afriky do Gruzie a odtamtud do Evropy a Asie. Říká se, že mají jednu z nejhezčích krajin na světě.

Adam Provazník (7.A)

 

Dnes se mi moc líbil projekt o Brazílii, Představila nám ho Lara. Dozvěděl jsem se hodně o Brazílii i to, co jsme nevěděli. Nevěděl jsem, že Brazílie je tak populární a zajímavá. Nejvíce zábavy bylo na konci, když jsme hráli kvíz. Taky bylo legrační, jak nás Lara učila sambu. Prostě dnes to bylo zajímavé, zábavné a legrační.

Pavlo Zubanych (6.A)

 

Dnes jsme měli Gruzii. Nina byla velmi sympatická. Dozvěděli jsme se plno věcí – hlavní město Tbilisi je rozděleno na 2 části (podobně jako Praha) řekou a většina budov v tomto městě je skleněná. Mohli jsme vidět jejich tance, abecedu a plno dalších věcí. Tyto dvě hodiny byly velmi zajímavé.

Veronika Landová (7.A)

Edison ZŠ Jitřní (atletická škola Praha 4)

 

Dnes jsme měli Sheilu z Indonésie. Je jí 19 let a bydlí na ostrově Jáva. Indonésie má 17508 ostrovů a 238 milionů obyvatel. Má 3 bratry a 1 sestru. Její prezentace byla zajímavá a hezká. Mají hodně hezkých pláží a 1 most, co se dá zvednout nahoru a dolu. Také se tam nachází jezero, které mění barvy. Hráli jsme s ní na hudební nástroje a byla to sranda.

Anna Rezková (7.A)

 

Dnes jsme měli ve škole Taiwanku. Dozvěděli jsme se hodně věcí o Taiwanu. Říkala nám, že se naučila své jméno napsat až v sedmi letech a jejich abecedu ve dvanácti letech, protože to mají hodně těžké. I jejich stolování je jiné, jí hůlkami. Také nosí masky, aby nechytli různé nemoce a protože je tam smog.

Michaela Plevová (8.A)

 

 

Dívka z Taiwanu je velmi zábavná a milá. Přivítala nás tím, že nám řekla česky ahoj! Seznámila nás s tím, jak to chodí u nich v zemi. Opravdu jí lituju, jelikož musí být ve škole velmi dlouho. Taiwan je velmi rozdílný od naší kultury, a proto jsem se ráda dozvěděla něco nového.

Anna Fetterová (8.A)

Fotografie z jednotlivých dnů naleznete na těchto odkazech:

Projekt Edison, 5. den - Rozloučení (28.02.2014)

Projekt Edison, 3. den - Sheila, Indonésie (26.02.2014)

Projekt Edison, 2. den (25.02.2014)

Projekt Edison, 1. den - Zahájení (24.02.2014)